Medresinih novih trideset godina

U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u srijedu 1.11.2023. godine održana je svečana akademija povodom trideset godina od obnavljanja rada Behram-begove medrese pod nazivom Obnovljena tradicija učenosti. 

Direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić se obratio i naglasio da je misija Behram-begove medrese spoj tradicije i modernosti, slijeđenje tradicionalnog sa svime što tradicija podrazumijeva za nas muslimane i u svom obraćanju podsjetio je na uspjehe koje je Medresa ostvarila u proteklom periodu i izrazio je sreću zbog velikog broja hafiza koje je naša škola iznjedrila u proteklih trideset godina. Obraćanje je imao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je prenio čestitke od reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, istakao je da Behram-begova medresa kao prepoznatljiva luča znanja, morala i kulturnog uzdizanja i da ima velik značaj u našem vremenu. Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je uručio Behram-begovoj medresi priznanje Muftijstva tuzlanskog za doprinos odgoju i obrazovanju novih generacija imama i muallima, a koje je primio direktor Medrese Ahmed Hatunić. Obraćanje su imali i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Seid Eminović.

Svečanosti su prisustvovali brojni prijatelji naše škole, vakifi, vjeroučitelji, roditelji, profesori i učenici.

Program je bio raznovrstan, a izveli su ga članovi hora i orkestra Behram-begove medrese, članovi dramske i recitatorske sekcije, a za ovu priliku je snimljen i kratki film koji nas je vratio u ratnu 1993. godinu. Posebni gosti programa bili su bivši učenici Medrese, poznati interpretator sevdalinki i sazlija Jusuf Brkić i interpretator ilahija Senad Kukuljević.