Mistral u Behram-begovoj medresi

U amfiteatru Behram-begove medrese u ponedjeljak 13.3.2023. godine održano je predavanje o informatičkim tehnologijama. Predavač je bila Merseda Spahić, uposlenica Mistral kompanije i alumnista Behram-begove medrese.

Merseda Spahić pričala je o kompaniji Mistral, naglasivši vrijednosti koje se njeguju u ovoj firmi; na prvom mjestu su ljudi, povjerenje i želja za napredovanjem. Prisjetila se u svom predavanju i srednjoškolskog obrazovanja, odluke da studira Elektro-tehnički fakultet i da se kasnije bavi ovim poslom.

Mistral kompanija je jedna od najuspješnijih kompanija u IT sektoru u Bosni i Hercegovini. Ima preko tri stotine zaposlenih i svoje kancelarije u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Vlasnik kompanije Mistral je Mersed Čamdžić, alumnista Behram-begove medrese. Mistral je od septembra 2022. godine dio HTEC Group company, koja radi za svjetsko tržište i ugovara poslove širom svijeta. Softveri koji se koriste u američkim kinima i teatrima, telekomunikacijskim kompanijama i mnogim drugim su napravljeni u Bosni i Hercegovini u Mistralu. Uz razvoj mobilnih i web aplikacija, Mistral izrađuje kompleksne informatičke sisteme za neke od najvećih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predavanju su prisustvovale maturantice i učenice drugog razreda naše škole.