Studijsko druženje s učenicima pobratimskih škola u Turskoj

U periodu od 23.2. do 11.3.2023. godine grupa učenika Behram-begove medrese, u pratnji četvero profesora, učestvovala je u studijskom programu razmjene učenika.

Program se realizira u saradnji s dvjema pobratimskim školama u Istanbulu, Aziz Bayraktar Anadolu Imam Hatip Lisesi i Rabia Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi. Naime, grupa učenika iz škole Aziz Bayraktar bila je u našoj školi tokom prvog polugodišta ove školske godine. Išli su na nastavne časove, učestvovali u vannastavnim aktivnostima i upoznavali se sa znamenitostima naše domovine. Tokom vikenda su boravili u porodicama naših učenika, a svojih domaćina. S njima su bili i profesori u pratnji.

Naši učenici su u navedenom periodu prisustvovali nastavi u školi Aziz Bayraktar Anadolu Imam Hatip Lisesi, a učenice u školi Rabia Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi. Tokom vikenda su boravili u porodicama i družili se sa svojim vršnjacima iz Turske. Pored prisustvovanja nastavi, posjetili i su načelnicu općine Sandcaktepe Šeymu Dogucu i guvernera okruga Sandžaktepe Ahmeta Karakaya i tada mu uručili novčanu pomoć, koju su prikupili učenici i profesori Behram-begove medrese za pomoć narodu Turske koji je pogođen zemljotresom.

Upriličeno je i druženje i s Huseyinom Kansuom, poznatim Bošnjakom i velikim prijateljem Bosne, čiji su korijeni iz Prijepolja, zatim sa ministricom obrazovanja za oblast Sandcaktepe Hale Bagce Ozbaš i ministrom obrazovanja za oblast Kartal dr. Harun Tuysuz. Obišli su mnogobrojne znamenitosti Istanbula, posjetili dvorce Topkapi i Dolmabašče, Kapali čaršiju, Kadikoy, Ortakoy, veliki broj džamija, Galatu, Trg Taksim, Istiklal ulicu, Eyup sultan i dr.

Zadnji dan boravka u Istanbulu naši učenici su pripremili i oproštajni program, zajedno s učenicima pobratimske škole Aziz Bayraktar i izveli ga pred brojnom publikom. Bilo je to druženje kojeg će se svi rado sjećati, protkano osmijesima prijateljstva, ali i suzama zbog rastanka.

U ove tri sedmice naši učenici su učili o kulturi, tradiciji i bogatoj historiji Turske, mogli su se uvjeriti u poznato tursko gostoprimstvo, a bila je ovo prilika da promoviraju i našu kulturu i tradiciju.