Nekoliko aktivnosti programa profesionalne orijentacije učenika

{gallery}2302170{/gallery}

Programom profesionalne orijentacije učenika, prij svega, završnog razreda Medrese planirano je niz aktivnosti tokom školske godine. Te aktivnosti uključuju promocije fakulteta u Medresi, posjetu naših učenika fakultetima, Sajam fakulteta itd.

S tim u vezi, u ovoj sedmici je bilo nekoliko aktivnosti predviđenih programom profesionalne orijentacije.

U ponedjeljak 20. februara učenicima završnog razreda su se predstavili predstavnici Fakulteta islamskih nauka Sarajevo (FIN). Profesori Aid Smajić i Orhan Jašić, te studenti Davud Efendić i Fatima Camić su prisutnim učenicima govorili o studijskim odsjecima ovog fakulteta, mogućnostima studentske razmjene, studentskim organizacijama i drugim mogućnostima koje nudi ovaj fakultet.

U utorak 21. februara grupa učenika i učenica (njih oko 40) posjetilo je Visoku školu za finansije i računovodstvo (FINRA) u Tuzli. Tom prilikom predstavnici ove visokoškolske ustanove su, kroz obilazak, učenicima prezentirali mogućnosti studiranja, prednosti fakulteta, mogućnosti zapošljavanja i druge specifičnosti ove ustanove. Na kraju, u amfiteatru, učenicima se obratio direktor ove ustanove Ismet Kalić, a motivaciono predavanje o razlozima daljeg školovanja održao je ugledni profesor Kadrija Hodžić.

S učenicima su posjeti prisustvovali odgajatelji Bekir Šabić i Edina Tokić, razrednica Merjem-Modrić Vildić i pedagog Fuad Imširović.

U srijedu 22. februara za učenike III i IV razreda organizirano je predavanje Vojnog muftijstva o mogućnostima i potrebi studiranja učenika na raznim vojnim akademijama s kojima Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima sklopljene ugovore. Riječ je o vojnim akademijama u Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. Prezentacija je izazvala pažnju učenika koji se sa svojim psihofizičkim i intelektualnim sposobnostima mogu vidjeti u jedinicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Prezentaciju je izveo brigadir Edin Bajramović, a uvodu su se obratili direktor Medrese Ahmed Hatunić i vojni muftija Hadis Pašalić.