Obilježen Dan krunisanja Tvrtka I Kotromanića

U Behram-begovoj medresi je u srijedu 26.10.2022. godine obilježen Dan krunisanja Tvrtka I Kotromanića i Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Članovi sekcije Naša Bosna i koordinatorica sekcije profesorica Amra Hasanović pripremili su materijal za historijski čas, kojeg su razrednici pročitali na časovima odjeljenske nastave. Također su uradili i pano o značajnim datumima iz ovog perioda, te su posjetili  lokalitet u Tuzli na kojem je spomenik Kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Tvrtko I Kotromanić je posljednji bosanski ban i prvi bosanski kralj koji je vladao u periodu od 1377. do 1391. godine. Krunisan je 26. oktobra 1377. godine. Za vrijeme njegove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak. Proširio je teritoriju svoje države tako da je ona obuhvatala Split, Trogir, Šibenik, Hvar, Brač i Korčulu. Nazivao se kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Umro je u pedeset i trećoj godini 10. marta 1391. godine ostavivši iza sebe Bosnu kakvu je cijelog života snivao: veliku i ni od koga zavisnu kraljevinu.