Učenici Medrese posjetili Potočare i mjesto Veljaci

U srijedu 26.10.2022. godine učenici trećeg i četvrtog razreda Behram-begove medrese posjetili su Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima i Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu.

 U musali je održan historijski čas o Genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine. Nakon toga posjećen je Muzej Genocida kao i savremeno opremljen muzej u bivšem Glavnom štabu  holandskog bataljona  Unprofor-a u jednoj od bivših proizvodnih hala. Muzej je sačinjen od multimedijalne sobe koja je napravljena u saradnji sa agencijom Sense iz Haga. A pored nje u dvadeset i šest soba smješten je Muzej genocida. Učenici su imali priliku vidjeti  život u slikama Srebreničana prije nego li je postala zaštićena zona. U povratku iz Potočara učenici su posjetili Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu. I ovdje je održan čas o stradanju civila sa područja općine Bratunac u periodu Agresije na našu domovinu.

Memorijalni centar u Potočarima otvoren je 20.septembra 2003. godine. Otvorio ga je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.