Obilježen Dan vakifa Behram-begove medrese

U subotu 15.10.2022. godine u Behram-begovoj medresi održan je program povodom Dana vakifa. U programu su učestvovali članovi hora, a članovi recitatorske sekcije su prigodnim recitacijama podsjetili na značaj darivanja.

 I ove godine dodijeljene su vakufname prijateljima Medrese. Prigodno obraćanje održali su direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Programu je prisustvovao i Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vakifi su uvijek bili pokretači pozitivnih promjena u društvu, a Tuzla je poznata po svojim dobrotvorima i ta tradicija se nastavlja. Behram-begova medresa svake godine u oktobru organizuje manifestaciju posvećenu vakifima. U glavnom holu  Medrese se nalazi  zid  sa mermernim pločama na kojim su njihova imena.

 Status vakifa Behram-begove medrese se stječe uvakufljenjem određenih novčanih sredstava ili nekretnina. Medresini prijatelji sudjeluju  u njenom radu izdvajanjem iz svoje imovine u korist postizanja plemenitih ciljeva odgoja i obrazovanja. I profesori i drugi zaposlenici Medrese su njeni vakifi.