Obilježena deseta godišnjica Accessa

Dana 22. 09. 2014. godine 20 učenika 4. razreda i 20 svršenika Behram-begove medrese učestvovali su su u obilježavanju 10. godišnjice postojanja ACCESS programa učenja engleskog jezika u medresama. Prigodni program tog obilježavanja je upriličen u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Oko 150 učenika medresa, koji su završili ovaj program, okupilo se u Ambasadi, zajedno s profesorima engleskog jezika koji rade na Access programu, direktorima medresa te visokim zvaničnicima iz Islamske zajednice u BiH i Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje, lokalnim partnerima Ambasade SAD-a u implementaciji ovog programa.

Prisutnima se obratio dr. Amir Karić, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH. U pratnji naših učenika bio je profesor Asmir Dorić, voditelj Access programa u Behram-begovoj medresi i administrator Access programa u medresama. Učenici, profesori i direktori su imali priliku obići zgradu Ambasade i upoznati se sa organizacijom i načinom rada njenih odjela, te razgovarati sa službenicima i diplomatama koji rade u njoj.

acces 140

Alumnisti medresa koji su ovaj program završili ranijih godina podijelili su svoja iskustva na panel diskusiji. Sead Joldić, učenik 4. razreda naše Medrese, i Muamer Seljubac, naš alumnista, održali su kratke prezentacije o svom iskustvu boravka i života u Americi u okviru dva različita programa u kojima su učestvovali.

English Access Microscholarship Program je pokrenut u septembru 2004. godine. Program omogućava učenicima bosanskih medrese da dva puta sedmično pohađaju posebne intenzivne časove engleskog jezika. Od njegova početka više od 550 učenika svih šest medresa iz BiH pohađalo je sate engleskog jezika, uključujući i više od 120 sadašnjih i bivših učenika Behram-begove medrese, koji su uspješno završili program. Nastava, koja se odvija isključivo na engleskom jeziku, omogućava učenicima jedinstveno iskustvo učenja u američkom stilu nastave i koristi široku paletu obrazovnih materijala, kako bi učenici što bolje naučili engleski jezik tokom svog obrazovanja u medresama.

acces 141