Održana radionica “Isključimo se sa ekrana bar na jedan čas i upoznajmo se”

U okviru kampanje Manje ekrana, više života, koju provodi Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u osnovnim i srednjim školama, realizirana je radionica za učenike trećeg razreda naše škole u okviru izborne nastave iz psihologije.

Radionica Isključimo se sa ekrana bar na jedan čas i upoznajmo se odnosi se na utjecaj svakodnevnog korištenja ekrana i posljedica koje ima na ostale aktivnosti (npr. učenje, odnosi s vršnjacima i porodicom, provođenje slobodnog vremena). Cilj je da učenici razmisle koliko vremena provedu sa mobitelom. Tako su učenice u prvom dijelu radionice navele i opisale prednosti i nedostatke (“dobre i loše strane”) prekomjernog korištenja interneta/računara/pametnih telefona. Potom odredile prekomjerno korištenje interneta, opisale modalitete ovisnosti, te shvatile kriterije ovisnosti o internetu, koje mogu dovesti do nepoželjnih posljedica poput pretjeranog korištenja interneta. Također, radionica je obuhvatila i određene načine zaštite u virtualnom okruženju i umanjivanju potencijalnih negativnih posljedica.

U drugom dijelu radionice imale su priliku osvijestiti informacione kanale, te centre tumačenja informacija koje čuju, vide, osjete te načine na koje informacijama daju značenje. Cilje je bio uporediti ove osjećaje sa osjećajima primanja informacija putem ekrana. U zaključku drugog dijela radionice su tako spoznale brže načine za učenje i pamćenje, osvijestile vlastite kapacitete i resurse, te shvatile i prepoznale koliko su jače i važnije informacije koje im daje život kada uključe sve svoje receptore i iste uporede sa informacijama i doživljajima primanja informacija putem ekrana. Radionicu je pripremila profesorica pedagogije i psihologije u našoj školi Nasiha Smajlović.

Članice sekcije Zidnih novina naše škole dale su svoj doprinos kampanji Manje ekrana, više života. One su priredile panoe na ovu temu i izložile su ih u prostoru naše škole. Neke od tema koje su obradile su Prestani gledati u ekran, pogledaj oko sebe, Uticaj ekrana na našu svakodnevnicu,Koliko vremena dnevno provodimo gledajući različite sadržaje.