Ramazanska putovanja autobusa prijateljstva (2)

{gallery}1406180{/gallery}

U okviru ramazanskih putovanja Autobus prijateljstva nastavio je zijaretiti gradove na području Muftijstva tuzlanskog. Tako je petnaesti dan ramazana posjećen Medžlis Islamske zajednice Lukavac. Iftar je organizovan u gradskom restoranu, a program za džematlije je izveden nakon klanjanja teravih-namaza. Ramazanskom druženju je prisustvovao direktor Behram-begove medrese, Ahmed Hatunić koji je održao i predavanje. U pratnji učenika bio je Ervin Sejdinović, profesor u Behram-begovoj medresi.

Osamnaesti dan ramazana toplu dobrodošlicu učenicima Medrese uputila je omladina Odžaka i jedan od imama gradske džamije Mujo-ef. Zahirović, koji je održao i zanimljivo predavanje o ovom Medžlisu. Nakon iftara gostima se pridružio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Odžak Fahrudin-ef. Mujanović. Prigodan program popraćen učenjem odabranih odlomaka iz Kurana, učenjem ilahija i kasida oduševio je prisutne. U pratnji učenika ovog osamnaestog dana ramazana bio je Rijad Šestan, profesor u Behram-begovoj medresi, koji je održao predavanje.

U petak, 1. juna učesnici projekta Autobus prijateljstva posjetili su Gračanicu. U prelijepom ambijentu Šarene džamije izveli su program koji se sastojao od učenja odabranih odlomaka Kurana, prigodnih recitacija o blagodatima mjeseca ramazana, te učenja ilahija i kasida. Prigodno ramazansko predavanje održao je Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi.

Sljedeća odrednica Autobusa prijateljstva bio je Srebrenik. U subotu, 18. dana ramazana učenici Medrese su boravili na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik u džematu Centar. Mreža mladih ovog Medžlisa priredila je iftar za oko 200 postača, koji su proveli prelijepo ramazansko veče u haremu džamije. Prije iftara učenici i učenice su izveli program, a nakon toga mladima su se obratili Emir-ef. Brašnjić, imam u ovom džematu, Refik-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Bekir-ef. Šabić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Devetnaestog dana ramazana učenici su boravili na području Medžlisa Islamske zajednice Čelić, u džematu Donji Humci. Imam ovog džemata zajedno sa džematlija priredio je toplu dobrodošlicu učesnicima Autobusa prijateljstva. U prelijepom ambijentu džamije organiziran je iftar. Nakon toga je u džamiji održan program, a Mensur Husić, profesor u Medresi održao je predavanje.

Autobus prijateljstva je deset dana putovao kroz gradove našeg Muftijstva. Podijeljeni u dvije grupe upoznali su se sa ljudima i običajima različitih džemata, te su tako dočarali pravu sliku ramazan koja se sastoji od druženja, međusobnog uvažavanja i činjenja ibadeta.