Ramazanska putovanja Autobusa prijateljstva Behram-begove medrese

{gallery}0506180{/gallery}

U okviru svojih ramazanskih aktivnosti učenici Behram-begove medrese putuju u “Autobusom prijateljstva” u brojne sredine na području Tuzlanskog muftijstva i šire. Podijeljeni u dvije grupe, u upoznaju se s ljudima, običajima i znamenitostima različitih džemata.

Prvoovoramazansko odredište bila je Bijeljina. Desetog dana ramazana su u Mektebskom centru iftarili se i družili s mladima iz ovog grada. Poslije teravih-namaza u Atik džamiji, izveli su program, sastavljen od učenja odabranih odlomaka iz Kur’ana, čitanja prevoda kur’anskih ajeta i hadisa, prigodnih recitacija o blagodatima mjeseca ramazana, te ilahija i kasida. Prigodno ramazansko predavanje je održao Asmir Dorić, profesor u Medresi. Druženje je nastavljeno u Mektebskom centru, gdje je priređen i sehur.

U subotu 26.5.2018.godine sljedeća “stanica” je bio džemat Vida I, na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Iftar je bio na platou ispred džamije u ovome džematu. U prisustvu velikog broja vjernika, glavnog imama Nusreta-ef. Kujrakovića, te mjesnog imama Emira-ef. Smajlovića učenici su izveli prigodan ramazanski program. Na kraju programa je Asmir Imamović, profesor u Behram-begovoj medresi, održao predavanje.

Dvanaestog dana ramazana učenici su boravili na području Medžlisa Islamske zajednice Teočak, u džematu Jasikovac. U prelijepom  ambijentu harema džamije organiziran je iftar, održan program, a Fadil Alić, profesor u Medresi, održao je predavanje.

U pratnji profesora Enesa Softića, autobus se 13. ramazana zaputio u Srebrenicu. Prije dolaska u gradsku džamiju zastali su u Potočarima, gdje su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i proučili Fatihu žrtvama genocida. Domaćini, predvođeni glavnim imamom Damirom-ef. Peštalićem, ugostili su učenike i priredili im iftar. Program i prigodna obraćanja održani su poslije iftara.

I četrnaesti dan ramazana učenici su putovali u Podrinje, tačnije u džemat Hrnčići, koji pripada Medžlisu Islamske zajednice Bratunac. Prije iftara učenici su prisustvovali učenju tevhida šehidima ovog džemata. Domaćini, predvođeni glavnim imamom Elvirom-ef. Hodžićem,za učenike i sve prisutne su priredili iftar. Program je izveden nakon akšam-namaza, a govorio je i Nedim Alić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Istu ramazansku večer 29. maja drugi autobusje vozio učenike u džemat Modrički Lug u Modriči. S njima je bio profesor Kemal Jusufović, a dočekao ih je imam Nermin-ef. Šabić, imami sa područja ovog Medžlisa i više od pedeset mladih ljudi sovog kraja. Nakon programa, prisutnima je govorio i glavni imam posavskog područja Safet-ef. Karahmetović.

”Autobus prijateljstva” nastavlja svoje putovanje i u preostalim danima ramazana.