Svečanom sjednicom obilježeni Dan učitelja i Dan škole

Povodom 5. oktobra, međunarodnog Dana učitelja, i 6. oktobra, Dana Behram-begove medrese, održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća.

Podsjetimo se, davne 1993. godine, na dan 6. oktobra, zazvonilo je prvo školsko zvono nakon četverodecenijske pauze u radu Medrese. Od tada, škola je hrabrim koracima išla naprijed i polahko vraćala svoj prepoznatljivi ugled i mjesto u društvu.

Na sjednici se obratio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić. On se u svom obraćanju prisjetio ljudi koji su radili u Medresi i koji su svojim djelom snažno opečatili vrijeme u kojem su radili, a koji više nisu s nama.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svom obraćanju je podsjetio na početak rada Medrese davne 1993. godine i na ratne uslove u kojim se odvijala nastava i nastavni proces. Čestitao je 6. oktobar i istakao da je to važan datum koji je važan za naš grad i za zajednicu.

U svečanom dijelu sjednice, dodijeljena su priznanja profesoru Asmiru Imamoviću, Hadžiri Ibrahimbegović koja radi na održavanju higijene i Nermini Salkanović, zaposlenoj u kuhinji.

Profesor Asmir Imamović je rođen u Vukovijama Donjim, u Kalesiji 1976. godine, od oca rahmetli Fadila i majke rahmetli Naile. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu 1996. godine. Nastavio je školovanje u Kairu na Univerzitetu Al-Azhar. Upisuje postdiplomske studije na istoimenom fakultetu 2000-2002. godine i uspješno okončava ispite i prijavljuje temu za magistarsku disertciju. Vraća se u domovinu i 2003/2004. godine radi kao vjeroučitelj u osnovnoj školi Tušanj. A 2004/2005. radi kao imam, hatib i muallim u džematu Gračanica Selo. Od 2005. godine do 2013. godine radi kao odgajatelj u Medresi. U nastavi je od 2013. godine i predaje akaid. Aktivno govori arapski i engleski jezik. S arapskog jezika je preveo nekoliko djela. Hifz je položio 2019. godine. Od 2023. godine stalni je sudski tumač za arapski jezik. Oženjen je i otac dvoje djece.

Hadžira Ibrahimbegović je rođena 1960. godine u Gornjoj Kamenici, općina Zvornik. Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu izbjegla je na slobodnu teritoriju, na područje Tuzle gdje i sada živi. Ponosna je majka sina i kćerke, danas profesora. U Behram-begovoj medresi radi od 1. aprila 1997. godine na održavanju higijene.

Nermina Salkanović je rođena 1977. godine u Tuzli. U Behram-begovoj medresi radi od 1996. godine. Majka je kćerke koja ovih dana uspješno okončava fakultetsko obrazovanje. Zaposlena je kao kuhar u Medresi.