U znaku izgradnje novog objekta obilježen Dan vakifa Behram-begove medrese

Dan vakifa Behram-begove medrese tradicionalno se obilježava u oktobru svake godine. U svečanoj atmosferi dodijele se vakufname prijateljima naše škole, koji su tokom protekle godine svojim materijalnim dobrima podržali njen rad i školovanje njenih učenika.

Ovogodišnja svečanost je održana u subotu 7.10.2023. godine. Program su izveli hor i orkestar naše škole, te recitatori i članovi dramske sekcije, koji su probranim ajetima, hadisima i tekstovima istakli važnost darivanja.

Prisutnima je govorio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić. On se u svom obraćanju osvrnuo na alumniste, koji su već u više navrata uvakufili određena novčana sredstva, a i ove godine je nekoliko generacija slijedilo njihov primjer. Direktor Hatunić je istakao da su Medresini alumnisti svjetionici dobra i da šire lijepu priču o našoj školi. Osvrnuo se na prošlu školsku godinu i podsjetio je da je Behram-begova medresa ponovo proglašena najboljom školom u Tuzlanskom kantonu, a prema vrednovanju Pedagoškog zavoda. Istakao je važnost sekcija u našoj školi i osvrnuo se na veliki broj nastupa hora i orkestra, na njihov prvi koncert u svom gradu Tuzli, ali i na historijske nastupe u Vlasenici i Srebrenici.

Gostima se prigodno obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Govorio je o izgradnji nove zgrade u kompleksu u kojoj će biti učionice, prostori za iznajmljivanje i prostori za održavanje sekcija, vannastavnih i slobodnih aktivnosti učenika. Prisjetio se ranijih projekata i vakifa koji su ih podržali i u njih uključivali i svoju rodbinu. Istakao je da je jedna generacija alumnista uvakufila 40.000 KM. Na kraju obraćanja ponovio je da sve prolazi, ali ostaju djela trajne vrijednosti, a vakuf je postavljen na prvo mjesto.

U toku programa emitiran je i kraći video, koji se može pogledati na YouTube kanalu Medrese, a na kojem je predstavljen izgled novog edukativno-poslovnog objekta čija gradnja je počela, a nalazi se u kompleksu Behram-begove medrese.

I ove godine alumnisti Behram-begove medrese su uvakufili određena novčana sredstva. Riječ je o 273. i 277.  generaciji Behram-begove medrese, a maturantice IVd odjeljenja su se pridružile ovoj velikoj lepezi vakifa. Udruženje muslimanki Sumejja iz Kalesije i Udruženje žena džemata Loausanne iz Švajcarske su postale vakifima naše škole i džemati Bošnjačka zajednica Rosenheim iz Njemačke i Džemat Gazi Husrev-beg iz Beča.

I profesori i drugi uposlenici Medrese su vakifi Behram-begove medrese.