Završena akcija Kurban za Behram-begovu medresu

Behram-begova medresa je i ove 2020. godine organizirala akciju klanja kurbana.

Veliki broj Tuzlaka, kao i ostalih džematlija s područja Muftluka tuzlanskog i cijele Bosne i Hercegovine, učestvovao je u njoj.

Tradicionalno, vjernici koji žele ispuniti obavezu prinošenja kurbana, a ne mogu to izvršiti drugdje, na račun Muftijstva tuzlanskog izvrše uplatu vrijednosti kurbana, a Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa urade sve potrebne radnje za njegovo prinošenje u dane bajrama.

Tako je i ove godine veliki broj stoke za kurbane pribavljen na područjima Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Osmaka, Janje, Bijeljine i Brčkog, kao i Kalesije, Tuzle, Srebrenika, Kladnja i drugih mjesta. Sva stoka je prije bajrama pregledana i dogovorena njena kupovina, a onda je, uz poštivanje šerijatskih, sanitarnih i veterinarskih propisa, izvršeno njeno klanje u više klaonica.

Uplatioci kurbana su od dobivenog kurbanskog mesa mogli preuzeti trećinu za sebe i za svoje porodice. To su činili u svim danima bajrama u samoj Behram-begovoj medresi, gdje je vršena podjela tih količina mesa uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Prvog dana bajrama, odmah nakon klanjanja ovog namaza, izvršeno je i klanje kurbana za velikog vakifa Tuzle i utemeljitelja Medrese Behram-bega.

Meso koje je dobiveno u ovoj uspješnoj akciji koristitit će se za ishranu učenika u kuhinji Behram-begove medrese tokom cijele godine, kao i abonenata u obdaništima i igraonicama na području Muftiluka tuzlanskog, te štićenika CROPS-a. Dio će biti prerađen i koristit će se za socijalne i humanitarne potrebe Islamske zajednice u BiH na ovom području.

Behram-begova medresa se zahvaljuje svima koji su učestvovali u ovoj velikoj akciji. Nesebičnu podršku su pružili brojni džematlije, džemati i medžlisi. Njome je pomognut rad ove škole i dat veliki doprinos uspjesima njenih učenika.